Home film archief boeken contact
clips affiche klein pics pics news 3rd pic

Albert Adria

 

Filming culinary legend Albert Adria at Verstegen (Spices and Sauces)

 

 


 

see: filmclips

 

 

Photography: Robbert So Kiem Hwat

Music: Wouter Messchendorp

NCRV Dokument de Smaak van de Ziel

 

Uitzenddatum: maandag 21 november 2011 - 23:00 uur
Zender: Nederland 2

 


 

Twee koks, een proever en de felbegeerde Michelinster

 

Als Erik van Loo, chef-kok en eigenaar van sterrenrestaurant Parkheuvel in Rotterdam aan aardappels denkt, denkt hij aan de aardappelsoep van zijn vader, een eenvoudige slager uit Limburg. Die soep maakt hij zelf eigenlijk net zo. Hij moet het alleen wat geraffineerder afwerken om het in Parkheuvel te kunnen serveren. Van Loo wist vanaf zijn achtste al dat hij kok wilde worden. Voor hem is smaak gekoppeld aan de diepste emoties die een mens kan hebben.

 

In 2006 nam Van Loo restaurant Parkheuvel over van driesterrenchef Cees Helder. Het restaurant duikelde van drie naar een ster. Een tweede ster heeft hij inmiddels weer teruggewonnen. Van Loo's missie is om de derde ster te halen. Maar dan moet hij 14 uur per dag buffelen en zijn hoofd leegmaken om nieuwe gerechten te verzinnen.

 

Cees Helder, de chef die als eerste Nederlander een derde Michelinster kreeg, deed Parkheuvel aan Erik van Loo over toen de zaak op zijn hoogtepunt was. Hij denkt met grote weemoed terug aan zijn laatste dag. 'Het was een stukje kalfsvlees. Ik heb het hardop gezegd: dit is de laatste. Hebben jullie het gezien?' Daarna moest hij afkicken. Maandenlang at hij samen met zijn vrouw thuis gehaktballen, omdat hij niet kon kiezen bij de slager. 'De biefstuk was niet dooraderd, het lamsvlees te rood. Niets voldeed aan mijn kwaliteitseisen. Dat heeft driekwart jaar geduurd, totdat mijn vrouw zei: nou is het afgelopen, nou ga je weer koken.'

 

De Belgische Paul van Craenenbroeck was zeventien jaar lang hoofdinspecteur voor de Michelingids Benelux. Van zijn oordeel hing het af of een restaurant Michelinsterren kreeg of juist kwijtraakte. De gewezen hoofdinspecteur heeft volwassen mannen zien janken als ze twee sterren kregen. In 2005 presenteerde hij zijn laatste Michelingids. In die tijd had hij een missie: de gastronomie vooruithelpen. Michelin was daarbij zijn wapen. 'Je leeft mee met de bedrijven. Je weet het als er iemand ziek is, je kent de familieomstandigheden. Je probeert ze vooruit te helpen. Ik schrijf niemand de wet voor.' Maar hij moet streng zijn: 'Een zwakke ster is niet goed. Niet voor Michelin, niet voor het vak.'

 

bron : NCRV Pers

recensies: archief EYing

TASTE OF THE SOUL

 

Logline

 

the taste of the soul is a film about two cooks and a taster, for whom taste is linked to the deepest emotions man can experience.

 

Synopsis

 

Whenever Erik van Loo – the present chef and owner of restaurant Parkheuvel in Rotterdam – thinks about potatoes, he always remembers his father's potato-crème-soup, a butcher from the province of Limburg. Erik still makes the same soup, if only a little more refined, to serve the patrons at Parkheuvel. Cees Helder, the first Dutch chef to be awarded a third Michelin star, was his predecessor. Helder handed over the restaurant at its peak and remembers the last piece of veal he prepared there with great melancholy. The third key figure in this documentary about cooking as a form of art, taste en deep felt emotions is master taster Paul van Craenenbroeck, whose judgement was crucial in getting a Michelin star.

 

Flavour and taste can never be transferred on film, but the appealing photography, rich in close-ups, tries to make the experience as tangible as possible. What starts with the birth of a lamb or grows on the oyster beds, ends up sparkling on a plate like a modern work of art.

 

With: Paul van Craenenbroeck, Cees Helder, Erik van Loo

Director: Robbert So Kiem Hwat

Photography: Melle van Essen

Music: Michael Vatcher, Wouter Messchendorp

Co-produced by: Molenwiek Film and NCRV

Première: Dutch Film Festival, September 25, 2010

International Film Festival Rotterdam, 2011

Food Film Festival Amsterdam, 2011

Release: April 7, 2011, Cinemien/ABC

First broadcast: November 21th, 2011, NCRV Dokument, 23.00u Nederland 2

 

for reviews: EYing archive